Forestil dig at have adgang til en pille, der kunne løse alle problemer, der belaster dig i dette øjeblik. Så urealistisk som det lyder, det er præcis, hvad mainstream medicin hævder at besidde, når en pige eller kvinde i den reproduktive alder går gennem døren med en klage. Fra acne til depression til kramper, prævention er en one-size-fits-all tilgang til alle kvinders problemer. Men som mange af os har lært ved at prøve på “one size fits all” beklædningsgenstande, hvad der annonceres ikke altid gælder. Hver kvinde er unikt lavet, og at antage, at der er et produkt af enhver art, der kan passe alle vores smukke forskelle er komisk, at sige det mildt.

Selv om det ville være en lettelse for både læger og patienter, hvis der var en nem løsning på stædig reproduktive sundhedsforstyrrelser, kompleksiteten af disse lidelser kræver en mere intensiv tilgang.

Endometriose og polycystisk ovarie syndrom (PCOS) er to af de mest almindelige reproduktive lidelser, der plager kvinder i dag. Faktisk er begge lidelser kendt for at påvirke mindst 10 procent af kvinder i den reproduktive alder og er førende årsager til infertilitet. På trods af antallet af os, der lider af disse lidelser, har mainstream medicin i årtier været tilfreds med at ordinere syntetiske hormoner til at maskere symptomer, snarere end at forsøge at identificere og løse roden af problemet. Men jeg taler af personlig erfaring, når jeg siger, at det kan være skadeligt for kvinders sundhed, når vi forsøger at stille vores kroppe, når de skriger om hjælp. Desuden resulterer præventionsmetoden alt for ofte i en betydelig forsinkelse i diagnosen og en mulig forværring af sygdommen.

Hvad er endometriose?
Endometriose er en sygdom, hvor væv, der ligner slimhinden i livmoderen vokser i områder uden for livmoderen. Denne unormale vævsvækst kan føre til cyster, arvæv, og vedhæftninger, og betændelse i kroppen. Mens denne sygdom har været kendt for lejlighedsvis at vise nogen symptomer på alle, et fælles symptom på endometriose er smerter i hele menstruationscyklus. Denne smerte er almindeligt rapporteret i menstruation (perioder), ægløsning, sex, vandladning, eller afføring. Andre symptomer kan omfatte tunge perioder, uregelmæssig pletblødning, oppustethed, og kvalme.

For nogle kvinder er fællesnævneren for endometriosesymptomer, at de har tendens til at være cykliske (forekommer omkring samme tidspunkt hver menstruationscyklus). Det er vigtigt at bemærke, at dette ikke er en udtømmende liste over symptomer, og at intensiteten og forekomsten af symptomer ikke nødvendigvis korrelerer med sygdommens progression.

Hvad er PCOS?
Polycystisk ovarie syndrom, kendt som PCOS, er en lidelse, hvor uudgivne æg i æggestokkene forårsage flere cyster til at danne på æggestokkene. PCOS resulterer ofte i en ubalance af hormoner; kvinder med PCOS har typisk en øget mængde af det mandlige hormon androgen. Nogle af symptomerne på PCOS omfatter uregelmæssige cyklusser, insulinresistens, øget hårvækst, acne, vægtøgning, træthed og depression og angst.

Hvordan er disse reproduktive lidelser typisk diagnosticeret?
Symptomerne på både endometriose og PCOS efterligner mange andre lidelser og sygdomme, og tvetydigheden af disse symptomer gør diagnosticering til en vanskelig opgave for mange læger. Desuden kan ingen af lidelserne diagnosticeres gennem en simpel test.

PCOS er ofte kun i stand til at blive diagnosticeret efter at udelukke en række andre mulige diagnoser. Endometriose er kun i stand til at blive diagnosticeret gennem kirurgi af en højt kvalificeret gynækolog, der kan genkende sygdommen i alle dens former.

Desværre er der ofte en betydelig kløft mellem symptomernes indtræden og den tid, det tager at modtage en diagnose af endometriose eller PCOS. For dem med endometriose, afslørede en undersøgelse median tid fra første symptomer til diagnose er 9 år. For dem med PCOS tager det ofte mere end to år og flere læger at diagnosticere. Mens diagnosen til PCOS kan synes at ske i et bedre tempo, viser undersøgelser, at 50 til 75 procent af kvinder med PCOS forbliver udiagnosticeret.

Hvordan behandles PCOS og endometriose typisk?
De nøjagtige årsager til disse ødelæggende sygdomme er stadig ukendt, og en kur mod enten lidelse er endnu ikke fundet. Heldigvis er der behandlinger til rådighed både for at lindre symptomer samt til behandling af den underliggende kilde til symptomer. På grund af den tvetydige karakter af lidelserne og den invasive karakter af kirurgiske behandlinger vælger mange læger den tidligere af de to muligheder.

For nogle kvinder, symptomer på PCOS og endometriose er i stand til at blive behandlet ved hjælp af kost ændringer indgået et samarbejde med moderat motion og tilstrækkelig søvn. Læger er også i stand til at anbefale visse vitaminer og kosttilskud, der har vist sig at reducere symptomerne. Terapi og andre mindfulness øvelser kan være nyttige i at tage sig af symptomer på angst og depression, der kan følge af disse lidelser.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *