Premierminister Boyko Borisov truede med et usikkert valgresultat i en kommentar til vurderingen af det internationale kreditvurderingsselskab Fitch Ratings. Uden at forklare, hvad han mente med et usikkert resultat, men at gøre det klart, at dette kun kunne betyde ikke at vinde GERB, brugte han lejligheden til at oversvømme publikum med på hinanden følgende hånerettigheder og iværksætte angreb på præsidenten. Han forklarede, at enhver politisk ændring indebærer mange risici. Og en ugunstig rating situation betød ikke at køre den nuværende koalition efter valget.

Borisov gjorde det samme i oktober 2014, da han præsenterede værdiansættelsen af et andet ratingselskab – Moody’s. På det tidspunkt var hans kommentar “arrangeret” på stubbe i skoven foran øjnene på finansminister Kiril Ananiev og vicekonstruktionsminister Nikolay Nankov. Nu blev Borisov læst kreditvurderingsbureauets vurdering på baggrund af panoramiske malerier af grønne enge, som et vidne til roserne denne gang udover undervisningsminister Krasimir Valchev.

Under en 14-minutters video fortolkede Borisov Fitchs vurdering som en konklusion om, at kun GERB kan og bør regere, og at enhver politisk ændring er en risiko. “Vores modstandere taler om ødelæggelse, men ødelæggelse forbliver først efter deres styre. Fitch anerkender som en risiko for vores land det usikre resultat af valget. Selv internationale eksperter ved, at efter koalitionen BSP og DPS fulgte kun konkurs og krise. Når vi klarer det, fungerer alle programmer, og pengene når folket”, annoncerede Borisov. Han sagde derefter, at “kun i Bulgarien stiger udsigten under pandemien”, og at det er af “største betydning for alt dette er vores tiltrædelse af euroområdets venteværelse”.

“Vores underskud og udlandsgæld er blandt de laveste i Europa. Det er, hvad eksperter påpeger. Og vores modstandere siger endnu en gang, at vi har forpligtet bulgarerne. Det er en anden løgn,” beskyldte statsministeren præsidenten for at nævne flere gange i denne sammenhæng.

En dag tidligere pralede finansministeriet med, at “det internationale kreditvurderingsbureau Fitch Ratings rejste udsigten til stabil til positiv forud for Bulgariens langsigtede kreditvurdering i udenlandsk og lokal valuta”, og at “ratingen “BBB” bekræftes”.

Evalueringen viser, at de positive elementer hovedsagelig kommer fra “udsigterne til betydelig finansiering af EU-investeringer” og fra “forpligtelsen til makroøkonomisk og finanspolitisk stabilitet understøttet af en monetær bestyrelsesordnings langsigtede funktion og Bulgariens deltagelse i valutakursmekanisme II (ERM II).”

“Bulgarien vil være en af de største modtagere af overførsler fra EU i de kommende år, herunder 16,6 milliarder euro. (27 % af BNP for 2020) i den næste flerårige finansielle ramme (2021-2027) og 7,5 mia. EUR i 2020. (12 % af BNP) EU-tilskud under næste generations mekanisme (NGEU). På trods af udfordringen med at absorbere et så stort beløb mener Fitch Ratings, at dette vil øge den økonomiske vækst fra en forventet vækst på 3% i 2021 til 4-5% i 2022-25,” lyder det i estimatet.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *