Jeg vil altid huske Jane Eyre som den bog, der startede min kærlighed til litteratur. I den bog lærte jeg, at romaner kunne udforske alle facetter af den menneskelige oplevelse – godhed, lidelse, mørke og skønhed – på uventede måder.

Når det er sagt, har mit forhold til læsning været alt andet end lineær. I college, forfulgte jeg en engelsk grad, og læsning som rekreation snart forvandlet til en daglig akkord. Efter college, ubevidst jeg trådte væk fra at afhente bøger i min fritid. Ikke alene var livet meget travlere, men som jeg senere indså, jeg var nødt til at tage en pause fra at læse for at nyde det som en afslappet tidsfordriv igen.

Det var først, da jeg tog en pause fra sociale medier, længe efter college, at jeg begyndte bevidst at læse igen. I stedet for at rulle på feeds, fandt jeg mig selv at prøve nye bøger. Det er overflødigt at sige, jeg var intimideret-tackle en roman er ingen steder så let som at læse indlæg eller artikler, og jeg havde været ude af praksis i et par år. På bare de første par måneder, selv om, havde jeg allerede læst tre romaner. I løbet af denne tid, lærte jeg et par enkle strategier for afslappet læsning, der kan hjælpe bortfaldet, krydret, eller spirende læser.

Kys nogle frøer
Da jeg først nærmede læsning for fornøjelsens skyld, jeg nåede ud til en gammel universitetsprofessor om at udvikle litterære smag. Selvom der var masser af romaner, jeg havde nydt under min uddannelse, var der ikke altid et klart tema til det, jeg nød; Derudover kendte jeg litteraturens dybde og bredde og blev overvældet over, hvor jeg skulle starte. Han sagde dygtigt: “Kys nogle frøer.” For at finde din særlige smag i romaner, det kræver nogle trial and error.

Hver erfaren læser var engang unseasoned, og du finde ud af, hvad du kan lide blot ved at prøve noget og alt. For mig har jeg altid haft en liste over bøger, jeg har ønsket at prøve, uanset om det var litterære klassikere eller andres anbefalinger, så jeg begyndte der. Først lavede jeg en læseplan for året, og jeg valgte den bog, jeg var mest interesseret i at læse først.

Når du dykker ned i din første bog, er det vigtigt at huske, at – ligesom film eller musik – hver læsers smag er anderledes. Bare fordi en bog er på Oprah’s liste betyder ikke, det skal være på din! Udforsk forskellige genrer og skrivestile, men vær ikke bange for at lægge en bog fra dig, hvis du ikke er engageret efter tre kapitler. Der har været masser af gange, hvor kun et par kapitler i, jeg vidste, jeg var at tvinge mig selv til at læse en bog, men var faktisk ikke nyder romanen. Formålet med afslappet læsning er hvile og nydelse (forhåbentlig vil du lære noget, også), så gør ikke dig selv færdig med en bog, du ikke kan lide. At gå den vej resulterer normalt i at læse mindre generelt, for hvem vil læse en bog, de ikke kan lide? Du vil vide, at du kan lide en bog, hvis du er interesseret i historien og har et ønske om at vide, hvordan den udfolder sig.

Når du udforsker, hvad du kan lide, kan det være nyttigt at holde en liste over, hvad der fungerede for dig, og hvad der ikke gjorde. Goodreads er et fantastisk sted at holde lister over bøger, du vil læse, og rangere dem, du har læst. Så når du er færdig med den første bog, kan du prøve den næste på din liste. Der er altid en anden bog at læse, så bliv ikke modløs. Plus, jo mere du læser, jo bedre vil du kende din smag. Kan du ikke lide mysterier? Intet problem. Elskede biografiske romaner? Perfekt. Forskning populære eller klassiske biografier og gå derfra. Keder sig med at læse den samme genre? Prøv noget nyt fra din læseliste, eller spørg rundt efter anbefalinger. Mulighederne er uendelige.

Brug din bog som din telefon
Dette har mindre at gøre med læsning, end det har at gøre med vane: Det er lige så nemt at hente en bog og læse, som det er at låse din telefon op. (Dette kan endda være sandt i en direkte forstand, hvis du er så tilbøjelig: Kindle-appen holder dit personlige digitale bibliotek inden for rækkevidde, mens apps som Libby giver dig mulighed for at låne fra dit lokale biblioteks e-bogsamling.) Da jeg tog et skridt tilbage fra sociale medier, holdt jeg den roman, jeg læste, let tilgængelig i løbet af min dag, så jeg i de øjeblikke, jeg normalt ville tage en “pause” på min telefon, åbnede min bog og fortsatte med sin historie.

Det virker forenklet, men dette trick var faktisk det vigtigste, når det kom til at tage op afslappet læsning igen. Ved at vælge at hente en bog, hver gang jeg kedede mig, blev det til sidst en fornøjelig vane, som jeg havde bygget. Ikke alene har det gavnet mit liv i form af mindre skærmtid, men jeg følte mig fuldt investeret i historien. Jeg så frem til den næste chance jeg var nødt til at åbne bogen og læse, især hvis jeg var nødt til at stoppe på et afgørende tidspunkt i romanen. Det fungerede så godt, i virkeligheden, at jeg var i stand til at afslutte John Steinbeck’s 600-siders roman East of Eden på under tre uger (samtidig med at tage sig af to børn under tre)!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *