Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter var i flere år en af de bøger, som jeg vidste, jeg nok skulle læse, men tænkte, at jeg aldrig kunne.

Der var mange grunde til at tage på denne tyvende århundrede trilogi om en fiktiv kvinde i fjortende århundrede Norge. For det første er det en litterær klassiker: Undset vandt Nobelprisen i litteratur i 1928 “primært for hendes kraftfulde beskrivelser af det nordlige liv i middelalderen.” Jeg havde modtaget flere entusiastiske anbefalinger til at læse det fra en bred vifte af mennesker, fra universitetsprofessorer til erfarne mødre til unge fagfolk.

Alligevel tog det mig lang tid at dykke i, sandsynligvis fordi jeg var overvældet af den blotte størrelse af Undset’s tusind-plus-side mesterværk. Den gigantiske paperback med en sort baggrund og blomstermotiver design sad på bogreolen, elegant endnu uberørt.

I marts 2020 fik noget mig til at tage det ned fra hylden. Jeg var for nylig gift, venter mit første barn, og grupperet med familien i et hus i karantæne. Jeg er ikke sikker på præcis, hvorfor det føltes som et belejligt øjeblik, men Kristin blev min følgesvend det år. Hun ledsagede mig gennem kolde vinterdage krøllet op indendørs, varme solrige eftermiddage i familieferie og rolige efterårsaftener, da min nyfødte sov.

Nogle dele var spændende, andre var langsomme. Nogle kapitler udtrykte glæde og skønhed, mens andre forventede sorg og desillusionering. Men alt i alt gav bogen mig meget at tænke på med hensyn til kærlighed, ægteskab, familie og tilgivelse.

At tage på Kristin Lavransdatter, enten på egen hånd eller med en bogklub, er ikke nogen lille opgave. Men med en lille strategi kan det være en fascinerende, endda kontemplativ oplevelse. Nedenfor er nogle refleksioner for at hjælpe nogen, selv en travl mor som mig!-foretage et projekt for at læse Undset’s klassiker.

Angive tabellen
Før du begynder at læse, er det værd at tage et øjeblik at få organiseret. Jeg kan godt lide at tænke på disse trin som at sætte bordet, før du inviterer Kristin og hendes kammerater til middag og høre deres lange, komplekse historie.

Først skal du lave en læseplan. Selvom en læseplan med deadlines kan få dig til at føle, at du er tilbage i skolen, kan det i dette tilfælde hjælpe med at holde historien i live og frisk. Historiens struktur egner sig godt til en årelang læseplan. Tre bøger, hver med tre dele, betyder, at du kan tildele fire måneder pr bog og lidt mere end en måned per del (det er altid godt at have nogle vrikke plads til at tegne sig for de travlere uger!).

Når du har skitseret din plan, skal du holde dig ansvarlig. En bogklub er en fantastisk måde at gøre dette på, da du har andre til at minde dig om din plan og motivere dig til at fuldføre den, så du kan være forberedt til diskussion på hvert møde. Du kan også registrere dine læsemål i din kalender eller dagbog eller markere den side, du sigter mod at komme til næste gang med et bogmærke eller papirclips. Disse vaner bryde bogen i bide-store stykker. I stedet for at tænke på, hvor lang tid det vil tage dig at færdiggøre hele bogen, kan du fokusere på at udføre et par kapitler ad gangen – og nyde dem mere!

For det andet skal du beholde en tegnliste. Selv efter at have arbejdet Kristin ind i din konstante læse kost, holde styr på alle de tegn kan være svært. For at undgå den irriterende øvelse af gentagne gange at spørge dig selv, “Vent, har jeg mødt denne karakter før?” og flipping tilbage snesevis af sider for at finde ud af, har en liste over deres navne, som du kan henvise til nemt (måske tapede til indersiden dækning af din bog eller på din telefon). Du kan bruge denne liste eller dette stamtræ til at huske relationerne, eller du kan bygge dit eget, mens du læser. Uanset hvad, at have et system til at holde styr vil ikke kun lette din rejse gennem fortællingen, men vil også skærpe din evne til at analysere og diskutere hver karakter.

For det tredje, få nogle sammenhæng. For at forstå Kristins liv er det vigtigt at have en fornemmelse af den kulturelle og historiske dynamik, der er på spil i hendes verden. For eksempel hjælper det at lære skikkene omkring ejendom og arv os med at forstå ræsonnementet bag arrangerede ægteskaber. En kort oversigt over de politiske spændinger i 1300-tallets Skandinavien tydeliggør betydningen af karakterernes handlinger gennem hele historien. Og vel vidende, at mange adfærd, der blev betragtet som moralske lovovertrædelser var også juridiske forklarer de alvorlige konsekvenser tegn står over for for at begå dem.

Tiina Nunnally’s prisbelønnede oversættelse, som jeg valgte at læse, indeholder fodnoter, der giver en sådan sammenhæng. Men du kan også finde nogle af disse oplysninger med en kort gennemgang. I en pause fra læsning, måske gennemgå et par kilder; de vil hjælpe dig ind i historiens verden og værdsætte dens rigdom.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *