Min blå Timex ur var min favorit tilbehør, da jeg var i grundskolen. Jeg havde det næsten altid, og i hvert fald da jeg legede med nabobørnene. Jeg var stolt af, at jeg kunne slå en af drengene på min alder i løb, og jeg har aldrig spekuleret på, om mit tøj var moderigtigt. Jeg var en drengepige.

Jeg husker sidder på bagsædet af bilen en dag, gad vide for mig selv, hvad det ville være ligesom, ønsker selv, at være en dreng. Jeg havde tre brødre, og jeg misundte ofte det kammeratskab, de delte. Vi var alle meget tæt på, men der var noget særligt ved deres bånd.

År senere, jeg nu bære pænere ure, og jeg kan ikke udfordre nogen til at køre konkurrencer (mest fordi jeg ved, jeg ville tabe). Men jeg kan godt lide at bære nogle mænds (læs: min mands) tøj, og jeg er ikke dyrebar om at få snavs på mine hænder.

Som feminister har argumenteret i årevis, er der ingen måde at være en kvinde på. Da jeg var lille, havde jeg aldrig hørt udtrykket transseksuelle, og det ville ikke have faldet mig ind, at jeg skulle ændre mit køn for at udtrykke mig på den måde, jeg ville. Men i dag, hvis en dreng handler for “girly”, eller hvis en pige handler for “maskulin”, kan mange mennesker spekulerer på, om de skal ændre deres køn.

Denne type ræsonnement er ved at blive mainstream. Sidste måned skuespilleren, der spillede Ron Weasley i Harry Potter-filmserien, Rupert Grint, fortalte Esquire, at han mente, det var vigtigt at tale imod udtalelser fra den kvinde, der gjorde sin karriere muligt. Harry Potter skaberen JK Rowling havde udløst harme for at sige, at transseksuelle aktivister “erodere ‘kvinder’ som en politisk og biologisk klasse.”

“Generelt er jeg ikke en myndighed om emnet,” Grint indrømmede. Men han følte behov for at tale op “af venlighed.” Det samme gjorde co-stjerner Daniel Radcliffe og Emma Watson, og flere menneskerettighedsorganisationer. Samtalerne om kønsspørgsmål bliver hyppigere og vanskeligere i disse dage.

Trans dækning på fremmarch
Da jeg voksede op i begyndelsen af 2000’erne, drengepiger var drengepiger, og ingen kiggede sidelæns, da jeg klædte mine små brødre i tutus. Kulturen har ændret sig hurtigt i de seneste par år. I 2013 spillede Laverne Cox, en pioner for transkønnede bevægelser, en transkønnet kvinde i Orange Is the New Black. Et år senere var Cox på forsiden af Time. I årene siden er transkønnet repræsentation eksploderet i medierne.

Ordet transseksuelle har skudt op i beskeder fra grupper som Human Rights Campaign og GLAAD (langt overgår i hyppigheden af brug udtryk som “bøsse”, “lesbisk” og “biseksuel”).

Gen Z’s tv-show valg, Eufori, stjerner 22-årige Hunter Scafer, en transseksuelle kvinde, der fortalte New York Times, at “køn binære [er] noget, der er ikke-eksisterende og en konstruktion og et produkt af kolonialisme.” I Amy Poehlers seneste projekt, Moxie, sørger en gruppe feminister fra gymnasiet for at inkludere en transkønnet kvinde i deres rækker. I HBO’s 2020 hit I May Destroy You, en hovedperson går på en date med en sød fyr, der snart fortæller hende, at han blev født kvinde. Så hun synes ikke “transfobisk,” et ord, at hendes dato lobs på hende som en advarsel, hun afslutter datoen. Ved udgangen af showet, er de to et par.

I popkulturen er der aldrig nogen, der stiller spørgsmålstegn ved, om det ikke er transfobisk at forlade en date med en person, der ikke er biologisk mandlig, eller om “køn binær” faktisk er et produkt af biologi.

I mellemtiden er forskellige synspunkter kvalt
Det er der en grund til. Alle er bange for at tale om transseksuelle spørgsmål, fordi en fejltrin kan få dig fyret, aflyst, eller truet med vold. Target nylig fjernet Abigal Shrier’s Irreversible Damage: The Transgender Dille forføre vores døtre fra hylderne som svar på et par kvidre klager. Amazon skrottet Ryan Anderson’s Når Harry blev Sally: Reaktion på Transgender Moment uden at fortælle ham.

Fans af den engang elskede J.K. Rowling brænder Harry Potter-bøger, efter at hun fremsatte kommentarer til transkønnede mennesker og støttede en kvinde, der mistede sit job for at udtrykke tro på biologisk sex. Til det er hun blevet stemplet som en “TERF” – “trans-ekskluderende radikal feminist.”

“Vi lever gennem den mest kvindefjendske periode, jeg har oplevet,” Rowling skrev i et indlæg reagerer på modreaktion. Fra seksuelle rovdyr til “trans aktivister, der erklærer, at TERF’er har brug for stansning og genopopdragelse, mænd på tværs af det politiske spektrum synes at være enige: kvinder beder om problemer. Overalt bliver kvinder bedt om at holde kæft og sætte sig ned, ellers.”

Kun i vores harme-drevne moderne diskurs kunne Rowlings kommentarer opfattes som “transfobiske.” (Robbie Coltrane, der spiller Hagrid i Harry Potter-serien, forsvarede Rowling ved at sige: “Jeg ved ikke hvorfor, men der er en hel Twitter-generation af mennesker, der hænger rundt og venter på at blive fornærmet.”)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *