Majestic K2 gik ikke glip af en chance for at tage sin dan i år. Fem modige mænd døde ved foden af planetens anden top, blandt dem Atanas Skatov – manden, der fra amatøramatør i flere år blev rekordindehaver af bulgarsk bjergbestigning.

Den femte vinter ekspedition til at bestige Chogory supplerede den sorte krønike, der begyndte så tidligt som 30 juli 1939, da amerikanske rejsende Dudley Woolf døde af højdesyge – den mand, der først krydsede Atlanterhavet på en 60-fods yacht. Timer senere, de forsvandt for at lede efter ham og bragt ned tre sherpaer. Siden da er i alt 92 mennesker blevet dræbt under karakorumbjerget. Det er 30% af dem, der forsøgte at bestige det, hvilket gør toppen den næstfarligeste af de 14.800 (Annapurna alene (8.091m) tog en højere procentdel af tabene – 32%).

Og denne vinter ekspedition forbliver i historien som en af de mest ødelæggende for K2. Ud over dødsfaldene blev fem andre kørt på hospitalet efter forskellige skader som følge af fald, forfrysninger eller stenfaldsskader.

Der er kun tre mere tragiske sæsoner under K2 i historien.

I 1986 døde 13 mennesker mellem den 21. August 1 vs August 2, 2008, var “The Horror of K2” – så 11 bjergbestigere døde og tre andre blev alvorligt såret, og det var den værste hændelse på topmødet på en dag. I 1995 døde otte andre bjergbestigere mellem 6. juli og 15. august. Der har været fem dødsfald siden 1993 og 1994.

Indtil i år, af de fire vinter ekspeditioner under K2, kun russiske bjergbestiger Vito Gorelik døde af frost februar 6, 2012.

Den femte vinter offensiv samlet 26 entusiaster fra 15 nationaliteter, drømmer om verdens bjergbestigning herlighed at være den første til at bestige K2 om vinteren. Som de havde betalt salt – tilbuddet startede ved $ 100.000. Og

deres udbetalende myndigheder fik også lov til at tage deres halvdele.

Mindst fire af deltagerne nød godt af denne mulighed, herunder Atanas Skatov, der var på base camp med sin forlovede Shana Benzes, og pole Valdemar Kovalevski.

Virksomhedsarrangøren Seven Summit Treks forsynede entusiaster med 40 bjergguider og sherpaer. Og det var de nepalesiske guider, ledet af legenden Nirmal Purja, der blev sendt for at skubbe ruten og strække forsikringstove, der den 16. januar gjorde den historiske opstigning af K2 – den eneste otte tusindedel, hvor ingen menneskelig fod nogensinde havde sat fod om vinteren. De 10 klatrede til foden og sang nationalsangen, trådte som en øverst, som om at vise, at kun de kunne gøre sådan noget.

Så gik de ned til baselejren, blev der lidt længere og kom hjem, mødt som helte i både Pakistan og Nepal, hvilket efterlod udlændinge til at prøve under de hårdest mulige forhold – temperaturer på -50 grader og vind op til 80 km / t.

Det vides allerede, hvordan Skatov døde – en fejl i at overføre sikkerhedstove, når de gik fra borde og faldt ned i en afgrund. Og foran hans leder, Lakpa Sherpa. Sherpa selv, og derefter folk fra den bulgarske bjergbestigning kredse antages, at sandsynligvis årsagen var i træthed og voldsomme vinterforhold. Og nogle, selv venner af de døde, sagde – hvor han gik, hvor i en lige tekst – at han ikke var godt nok forberedt på en sådan udfordring.

I så fald

var Skatov formodes at gå på en vinter klatre til K2?

Den 42-årige agronom indrømmede selv, at han ikke var en ægte bjergbestiger – han brugte altid en guide til at dirigere ham og hjælpe ham samt en iltflaske. Og så satte han foden på 108.000, og på Everest endda to gange.

Men efter klatreforbuddet i 2020 på grund af pandemien besluttede han at gribe den første åbne mulighed for, at no.11-toppen skulle være den første bulgarer, der klatrede alle 14. “Jeg hørte, at en sådan ekspedition var organiseret, og jeg tilmeldte mig, fordi K2 forbliver på min liste over mål. Og det faktum, at det i sidste ende vil være en første vinter klatre er lidt af en bonus, “Skatov fortalte afgang.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *