Jeg troede fejlagtigt, at Rusland var ligeglad med korruption i Bulgarien, idet det ikke engang havde udtrykt forargelse over det i 30 års overgang, som andre lande gør. Den 29. januar 2021 indså jeg, at hun faktisk havde en svaghed for bulgarsk korruption. Den russiske ambassade har tilladt noget, som i princippet diplomatisk protokol ikke tillader – den angreb en anden ambassade for at tale med sin diplomat (amerikanske Jessica Kim) om det bulgarske retssystems dårlige effektivitet i dets kamp mod korruption på højt niveau.

På et tidspunkt, hvor der er en korruptionsskandale i gang på højeste niveau i selve Rusland, er den kommet de bulgarske myndigheder til hjælp, som om det er nødvendigt at bekræfte det ordsprog, som en ven i nød kender hinanden. “Vi henledte opmærksomheden på den nylige erklæring fra kolleger fra den amerikanske ambassade i Bulgarien om de bulgarske myndigheders manglende evne og manglende politiske vilje til at håndtere korruption i landet,” skrev den russiske repræsentant på sin Facebook-side. Premierminister Boyko Borisov foregav at være un bemærket denne bjørnetjeneste, fordi han samtidig gjorde skarpe ord til Moskva: “Vi fordømmer den overdrevne magt, der bliver brugt mod (Alexei) Navalny, mod hans kone og mod demonstranterne i Rusland.”

Hvilken slags sort ingratitude?

Det er interessant, at Moskva ikke er vred på ham, men ser på ham med vid. “Vi mener, at sådanne mentorordninger udtalelser (såsom Jessica Kim’s – b.a.) som altid uden konkrete beviser, de facto kaste en skygge over både politiske figurer og funktionærer i retssystemet i Republikken Bulgarien,” den russiske ambassade sagde. Hvilken chokerende havde den amerikanske juridiske rådgiver sagt fremkaldt en så skarp reaktion? Den 28. januar fortalte hun en onlinediskussion om retsstatsprincippet i Bulgarien: “Den manglende ansvarlighed og kontrol over statsadvokaten er en udfordring, som Bulgarien skal håndtere (…) En korruptionspandemi kan ikke behandles med en enkelt eller dobbelt vaccination. Med hendes ord er der en mangel på politisk beslutsomhed i landet for domme for korruption. Hvad er ikke sandt, og hvilke andre beviser er der brug for ud over manglen på overbevisninger for at vise, at der ikke er nogen kamp mod korruption i toppen?

Russerne og amerikanerne er i konstant rivalisering over hele verden, fordi de er globale magter. Ikke underligt, at de også står over for deres meninger i Bulgarien. Indtil videre har der været en udveksling af linjer om militære eller energimæssige spørgsmål, men i den sædvanlige diplomatiske tone. Det er første gang, vi har set en skarp reaktion, hvor russerne indtager en så sårbar holdning. Tilsyneladende noget meget påvirket dem til at forlade deres diskrete kropsholdning af uhørt og uset sammenbruddet af loven i staten. De er overraskede over, at der angribes en vigtig værdi i Bulgarien – det herskende kleptokrati. Oprettet i billedet og ligheden af den post-sovjetiske kleptokrati, er det

russisk indflydelse, uanset hvilket parti der er ved magten

Indtil nu havde amerikanerne gnedet russerne gennem angreb på deres individuelle energiprojekter, men de blev regelmæssigt spillet, fordi et projekt erstattede et andet, og værktøjet til deres gennemførelse – den indfødte mustrock – forblev det samme. For eksempel blev South Stream-projektet erstattet af “Turkish Stream” som en russisk gasmotorvej uden en eneste afvigelse på bulgarsk territorium. Borisov gav 3 milliarder euro i 2014. bgn at skubbe dette rør diagonalt gennem staten og ikke efterlade et eneste molekyle af naturgas til bulgarske behov, herunder i de energifattigste regioner. Hvordan kan russerne tillade amerikansk pres på sådan en værdifuld ramme, uanset hvad han skriver på Facebook eller hvor som helst i deres adresse? De bliver ikke vrede, når de rituelt går efter en af deres diplomater.

Det kan forventes, at sammenstødet mellem de to supermagter i fremtiden vil være for det bulgarske kleptokratis overlevelse, fordi russerne selv viste USA, hvor deres sårbare plads er. Regeringspartiet har på den anden side en velkendt akilleshæl – korruption, der, som De kan se, kun kan afsløres udefra, fordi det nationale retssystem bevidst har været lammet i årtier. Det er derfor, russerne er så bekymrede over “kaste en skygge over både politiske figurer og funktionærer i retssystemet.” Efter deres model skal de altid gå hånd i hånd for at sikre gensidig overlevelse.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *