Den, der ikke spurgte, fik den ikke. Sådan er situationen med de officielle pas udstedt af udenrigsministeriet, som gør det lettere at rejse til udlandet. I princippet bør de være lettere for tjenestemænd, så længe de udfører deres opgaver. De facto er de imidlertid blevet et privilegium for en flok andre mennesker, hvilket er vanskeligt at forsvare med logiske argumenter.

Det viser sig, at for at registrere en organisation – for eksempel Sammenslutningen af bulgarske Tulups, er dit arbejdspas i håndklædet bundet. I øjeblikket et gyldigt forretningspas bruges af den bulgarske Astrologiske Association. Og det er ikke for sjov.

Efter Ekaterina Zaharieva kontor forudsat data om tjenesten pas “Nu” i henhold til Access to Public Information Act, tilsyneladende forsøger at quout skandalen, hun muntert meddelte, at hun ville ende misbrug af privilegier. Det er, som om Gerb ikke har tolereret dem i årevis.

De officielle data, der er tilgængelige for “Now”, viser, at selv om Zaharieva beordrede inspektionen, er det netop

de fleste af de i øjeblikket gyldige forretningspas er blevet udstedt.

Herunder den bulgarske Astrologiske Association, samt MMA Federation, hvis chef i sommeren ledes pro-regering modprotester. Igen i sin tid modtog den bulgarske union for fysisk kultur og sport officielle pas i 2019. Disse afsløringer af Bivol gav Zaharieva grund til at bestille en revision af de særlige pas. Hvis det ikke narrer os til at forsøge at udskrive os selv, viser det sig, at hun ikke var klar over, hvad der foregik i ministeriet. Hvilket mildest talt ikke er godt for en minister. På grund af Bozhkov Zaharievas og hendes stedfortræder Georg Georgievs pas blev de afhørt af den særlige anklagemyndighed i marts sidste år. Der blev ikke hørt noget om denne undersøgelse. Men med anklagemyndigheden er der altid mulighed for, at det vil ændre sig, hvis valget ændrer den politiske situation.

Zaharieva har været vicepremierminister og udenrigsminister siden 4. maj 2017.

Endnu større er den diplomatiske pas skandale.

Disse var tilgængelige for Ombudsmanden, den bulgarske fodboldunion, den bulgarske udviklingsbank, agenturet for bulgarere i udlandet og BNR. Udenrigsministeriet afslører ikke holdningerne hos dem med privilegier, men det kan antages, at det er cheferne. Alle disse pas, uden Ombudsmandens, blev udstedt under Zaharievas tid.

I øjeblikket siger loven også, at “forretningspas også udstedes til personer, der har fået overdraget specifikke udenrigspolitiske opgaver – efter udenrigsministerens skøn samt personer efter skøn af faglig hensigtsmæssighed og et forslag fra den direkte leder til lederen af den respektive institution eller organisation, der fremsætter en skriftlig anmodning til direktoratet for konsulære forbindelser i Udenrigsministeriet”.

Diplomatiske pas ved lov opbevares af præsidenten og vicepræsidenten, parlamentsmedlemmer, premierminister, ministre, regionale guvernører, embedsmænd fra udenrigsministeriet af diplomatisk rang, medlemmer af forfatningsdomstolen, der repræsenterer det øverste retsråd, formændene for de to øverste domstole og chefanklageren og hans stedfortrædere, direktøren for den nationale efterforskningstjeneste og hans stedfortrædere, guvernøren og undercheferne for den bulgarske nationalbank, formanden for Revisionsretten osv.

Gyldige servicepas er 2959,

2.121 af dem er ansatte i udenrigsministeriet og deres familier.

Ministeriet først nu, næsten et år efter skandalen med Bozhkov pas og inspektion, erkender, at den nuværende lov giver alle i stand bulgarske borgere til at få en virksomhed pas, og foreslå juridiske ændringer. “Praksis har vist, at denne grund bruges til at misbruge den ret og de privilegier, som denne type pas giver, især visumfri rejse til udlandet til alle tredjelande, med hvilke visumfritagelse aftaler er indgået for indehavere af diplomatiske og service pas,” lovforslaget rapport sagde.

Brug af forbindelser og privilegier er en del af den bulgarske mentalitet. Og det vil sandsynligvis tage et par generationer at ændre. Men i dette tilfælde er historien om tærten også sand – det er ikke skørt den, der spiser den, men den, der giver den til ham. Myndighederne synes at have en interesse i at opretholde denne privilegerede gruppe med VIP-pas. Hvis der er en skandale, nogle få er ryddet, så alt kommer tilbage til normal. Og nu er der ingen taler om at tage væk pas astrologer ogfysikere.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *